November 27, 2010

HUJAN


November 13, 2010

Aku

hai diri
makin dewasa ini
makin ku x paham orang
macam² kerenah
macam² peel
macam² ragam

hai hati
cuba tuk paham hati orang
makin xpaham hati sendiri
cuba paksa rela
terasa diri makin hipokrit
hilang suda diri sendiri

hai jiwa
diri dulu kering kontang
dalam pikiran diri sendiri
buat apa sapa peduli
xperlu ditegur xperlu menegur
bawa diri terpesong jauh

hai dunia
banyak dugaan kau lempar
terasa diri makin dihimpit
terkepit diri dicelah musibah
makin hanyut dengan khayalan

hummm..
harga diri makin menjunam
ego terasa makin menggunung
tanpa sedar jatuh tersungkur
balik ke asal sudah terlewat

November 07, 2010

PINE TREE HIIL


0k...last sabtu tuw aku wat keje gilak lak..gi naek Pine Tree Hill kt bukit Fraser..
sabtu mlm aku ngan jerol pom tolak dr key Ell ( kul 12 kot )
cam siot jee jln g sane... jalan ular kene palu.. mabuk aku..
dak gilak 
perjalanan lam 3jam lebey, kami smpai kt fraser
tada...mmg dingin angin time ni
bru bgn pagi
so pagi tu tido dlu.. tunggu cerah bru stat cri trek pine tree tuw

Stat point
long stair
byk mende leh jupe; cnthnye abe chomey ni
cik lumut mmg bermaharajalela di sini
abg walnut pom ade
keruntuhan pom ade gak
buah pine



so kami berdua amik masa lam 2jam stgh tuk smpai peak Pine Tree ni
xde view..kabus amat tebal

kami smpai kul 1030..
amik pix ckit..rest dlu
then kul 1110 mula tolak turun..
otw turun...rase nk give up tgk tangge ni...hummmm
haha~
trek ni agak senang ttp leh bwat aku sakit lutot lak
Pine Tree Hill ni setakat nk naek tgk view jee.. baek xyah..
bab xde view yg besh pom kt puncak nie
tp still enjoy...

October 27, 2010

Sesi Karok - Meet Uncle Hussain - Mula


song Title: Mula
Artist/Band: Meet Uncle Hussain

Mula Lyrics
Hey, hey, hey, hey, hey
Hey, hey, hey, hey, hey
Hey, hey, hey, hey, hey

Mula, mula semula, mula merubah
Mereka merenung nasib sendiri
Tunjuk tunjuklah, tolong tunjuklah
Aku ingin berubah

Sudah, sudah sudahlah, cukup cukuplah
Rugi yang lepas takkan ulangi lagi
Cuba cubalah, sudi sudilah
Aku ingin mencuba

(Pre-chorus)
Hidup bagaikan pusingan roda
Kala di atas kala di bawah
Manusia bukanlah semua sama

(Chorus)
Mula luka
Seriknya bertanya diam semula
Arah mengenal arah tujuannya
Susuri memori meninggalkan kekal yang abadi
Aku untukmu sekadar untuk menjamin duka
Ku hanyut dalam jalan kembali
Kembali berdiri, kembali ku berdiri kembali

Mana, harus ke mana, dan bagaimana
Pelbagai persoalan
Hayat punya tujuan, bukan mainan
Jika dipersia, pasti dirugikan
Cuba cubalah, sudi sudilah
Aku ingin mencuba

(Pre-chorus)
Hidup bagaikan pusingan roda
Kala di atas kala di bawah
Manusia bukanlah semua sama

(Chorus)
Mula luka
Seriknya bertanya diam semula
Arah mengenal arah tujuannya
Susuri memori meninggalkan kekal yang abadi
Aku untukmu sekadar untuk menjamin duka
Ku hanyut dalam jalan kembali
Kembali berdiri, kembali ku berdiri kembali

Teristimewa, ciptaan teristimewa, manusia
Teristimewa, manusia punya cita, punya cinta

(Chorus)
Mula luka
Seriknya bertanya diam semula
Arah mengenal arah tujuannya
Susuri memori meninggalkan kekal yang abadi
Aku untukmu sekadar untuk menjamin duka
Ku hanyut dalam jalan kembali
Kembali berdiri, kembali ku berdiri kembali

(Chorus)
Mula luka
Seriknya bertanya diam semula
Arah mengenal arah tujuannya
Susuri memori meninggalkan kekal yang abadi
Aku untukmu sekadar untuk menjamin duka
Ku hanyut dalam jalan kembali
Kembali berdiri, kembali ku berdiri kembali

Old Prens

dah lame rase nye x jumpe member² kospintian..
maybe dh dekat 9~10 tahun kot
sejak keje kt kEy ell je dpt jumpe balek ngan diorg
daus, pok kob, dueng, sidi
ja'a, che din, jijoe, zemi, dayu...
yg len² pom just lam fB jee

last week jupe 2 mber ku ..
tetibe lak nk melepak ngan diorg..
so pegi putrajaya..
yg sorg nie gile nk amik pix je keje nyee
rindu tul kt diorg..
peel masing² same jee..
nkl pom same..

walahh...

ada gue kesah

hey dude
ada gue kesah
kau hadir ke, x hadir ke
leh buat gue down ke

hey dude
kepentingan yg amat kah kamu
ada kau jaya lah function tuw
gue x heran beb

hey dude
tanpa kau
siang tetap siang
malam tetap ganti sianglah

hey dude
ramai lagi yg mampu hadir
function xkan cacat nye
bersepah lagi org

hey dude
perlukah formal
perlukah maw kau hadir
dicanang semesta alam

hey dude
jgn pikir diri kau saja
mereka bkn pree mcm kau
mereka kekdg xdpt nk enjoy mcm kau

hey dude
jgn bikin gue panas
still dpt idup tnpa kau beb
penat suda berdamping


October 23, 2010

Mengejar Mentari di B R O G A


0244   23-10-10
lagi 1 jam aku nk tolak amik dak² nie
kate nye maw tgk sunrise kt Broga Hill..
pahtu trus shot ke Gunung Tok Wan (again...hurmm)
hahaha...
cam besh.. lyn je lah ape diorg plan..
ahhh..
lum packing pape agi
(=.=")

Sesi Karok - Aizat Years From Now

Lirik Lagu Aizat – Years From Now
(Intro)
What will I be years from now
What will I wear how will I look
I think too much I think too much

(Verse 1)
Sometimes its scary over thinking
What you have or haven’t done
You think too much you think too much
(Verse 2)
Will the rain smell the same
Will our loosing trentrous game
And the star much shine
The color seems so blurry
(Bridge)
Will l endup all alone
Without a shoulder to cry on
(Chorus)
What will I be years from now
I have answered them but none have answered me
And when my time has come
I hope my last seconds in this life will have you
Will have you…
(Verse 3)
Will the rain smell the same
Will our loosing trentrous game
And neglect most people views
Seems so worthy

October 21, 2010

cerita di Port Dickson

last monday kul 0645 aku n krew bertolak dr Mutiara Damansara ke PD tuk site work sane..
ngantuk tuw xyah cite lahh...aku masuk je lam van trus tido...besh nyeee... tetiba lak nmpk double rainbow... 1st time tgk tuw
wahh..mmg teruja sgt... pahtu sambunk tido balek..
0845 smpai lah kt Shell Refinery tuw...
bla..bla..bla...(apply permit, campak beg kt apartment, bwat keje lam sane)
sumenye mende yg boring n perit je nk ckp

part yg best nye ialah mkn...




after mkn kene wat keje balek dlm apartment
ikat bailer

hummm...keje punye psl...
abis rentung mber aku sorg..
even demam + sakit..
still maw keje gak...
seroll = badang kot

October 18, 2010

Holiday

aku hari ni lepaking this area..
(maybe 4 ari kot)
see u all sane lah..
hahaha


ya aJJI , tabahkan jiwa hambaMU ini 

KIJING


Kampung Kijing ialah sebuah kampung yang terletak di pinggir bandar Marang, Terengganu. Ibu pejabat polis daerah Marang terletak dalam Kampung Kijing..

Untuk pengetahuan kalian semua, name Kampung Kijing asal daripada sejenis cengkerang yg menyerupai kerang@lokan yang dipanggil KIJING..
(ambe pon dok tau balah mane kijing)..search image kat yahoo laa utk lg detail..




cengkerang yg dipangey kijing
Dan kemudian ada percanggahan pendapat nama tersebut..ada yang berpendapat nama Kijing itu diperoleh daripada kijang yang masuk ke kampung..lama kelamaan kijang disebut kijing..
ini kijang putih
Di kalangan budok² muda pulok ada idea mereka sendiri dimana mereka berpendapat kijing tu berasal dari perkataan "KEY JIN"..mereka berpegang bahawa suatu ketika british masuk ke tanah melayu, british kehilangan kunci peti besi di kampung tersebut dan kemudian british bertanyakan orang kampung samada menjumpai kunci tersebut atau tidak..kunci yang dimaksudkan amatlah besar dan disifatkan penduduk "bapok jin kunci"..
hasil kombinasi maka terbitlah KEYJIN dan kemudiannya menjadi kijing..

tuw mitos psl kampung aku.. aku pom xpasti sgt pom
ape yg penting... kampung aku ade pantai yg besh





leh tgk Pulau Kapas dr kampung aku

hehehe
sekian

October 17, 2010

Lintah dan Pacat di Malaysia

Lintah dan pacat
Filum : Annelida
Kelas : Hirudinea
Ciri – Ciri :-
- Lintah hidup di dalam air, manakala pacat hidup di daratan
- Badan nya terdiri dari 34 segmen badan
- Lintah mempunyai mulut serta organ pelekap iaitu penghisap anterior dan penghisap posterior
- Lintah dan pacat √°dalah haiwan ektoparasit iaitu parasit di luar perumah
- Ia √°dalah pemangsa yang khusus kerana ia melekat pada perumah nya
untuk tempoh masa yang sebentar sahaja bagi mendapat kan darah
- Lintah dan pacat boleh menghisap darah sebanyak 3 kali ganda berat badan nya
- Selepas mengambil darah, ia akan menanggalkan diri nya dari perumah,
lalu jatuh dan mula mencari pasangan
- Darah perumah tempat gigitan sentiasa mengalir keluar pada bekas gigitan nya untuk beberapa ketika,
selalu nya 3 jam
- semasa ia menghisap darah, lintah akan mengeluarkan “Hirudin” dari kelenjar liur nya
- Hirudin akan menghalang darah dari membeku
- Dari sini lah Lintah dan Pacat dikelaskan dalam Kelas Hirudinea
- Selepas makan darah dengan secukup nya, ia boleh hidup untuk beberapa bulan malahan 1 tahun
tanpa mendapat kan darah lagi
- Lintah dan pacat adalah haiwan hermaphrodile ataupun kedi. 1 individu boleh mempunyai kedua-dua organ
jantan dan organ betina, dan ia bertelur di dalam air
- Induk membawa anak dari telur di dalam kantung yang terbentuk melalui lipatan permukaan bawah badan nya
- Kadang kala, anak nya melekat dibawah cuaran di bawah badan induk
Lintah dan pacat di Malaysia terbahagi kepada 2 kumpulan :-
1) Rhyncobdella
- mempunyai organ mencucuk atau belalai pada mulut seperti jarum
2) Arhyncobdella
- mempunyai rahang dan gigi


Spesies – Spesies Lintah Di Malaysia
Batracobdellareticulata

- berukuran 5 mm
- memindah kan parasit darah yang ditemui pada haiwan liar
- tidak memparasitkan haiwan invertebrata tapi membunuh mereka terus
- boleh digunakan dalam kawalan biologi pada siput
Lintah Hirudinaria manillensis

- ditemui di paya, sungai dan bendang
- menghisap darah kerbau dan kadang kala manusia dan buaya
- dipanggil “lintah kerbau”
Pacat Haemadipsa sp.

- lebih kecil dari lintah kerbau
- tinggal di kawasan lembap
- menyorok di celah tanah apabila kering
- keluar untuk menghisap darah haiwan berdarah panas
– bergerak secara menjengkal kan badan nya
- menghisap darah mamalia, kadangkala burung dan haiwan berdarah sejuk (reptilia)
4 spesies Haemadipsa sp. di Malaysia
Haemadipsa zeulanica

Haemadipsa subagilis

Haemadipsa sylvestris (berwarna hijau – “pacat siamang“ )
Haemadipsa picta
- adalah perosak haiwan domestik
- menyebabkan kehilangan darah dan jangkitan sekunder
- menjangkitkan penyakit berjangkit
bagi mereka yang geli dengan pacat ni,senang jer petua nya.iaitu dengan menggunakan air tembakau.

cara membuat air tembakau:
guna daun tembakau/tembakau jawa 100gm
cincang halus2 dan campur 1.5ltr air sehingga sebati

cara menggunakan:
-rendam kasut,stokin dan seluar(seluar dalam jangan) baju boleh gak,tapi mondus operandi pacat ni biasanya melakukan serangan bahagian pinggang dan ke bawah.melainkan pacat keras kepala dan kurang ajar jer..
-selapas rendam,perah sedikit dan jemur pakaian tadi sehingga kering di bawah sinaran matahari.untuk membuat unsur tembakau tadi sebati pada pakaian,selepas kering ''iron''lah pakaian tadi(kasut jangan iron yer nanti mak marah..).

p/s:baunye memang kurang sedap sikit,tapi berkesan untuk menghindari pacat dan terbukti..

Cerpen Loghat Teganu

KISAH AMING GI SEJID.

Ayoh ye kate doh tok bolih ikut. Ye nok ikut gok . Pah tu dalang sejid wat bising. Ye berembah ngan abang dia. Bising Bango. Ayoh dia hok tengah mayang ni nok maroh dok tau ahh. Geletik tangang rasa nok bui penampor sutir. Orang laing kiri kanang dalang sof mok’o rase gitu jugak,  mesti dok kusuk semayang. Kalu ye maghi dekat, bulih junga tangang, belang-belang bace fatehoh, mesti kena keppok pale,  baru ye bulih dudok diang. Base anok dok rajing mari sejid, ye ingat sejid ning macang padang tepat maing. Ye berembah, ye berembah jugak nge abang dia.   Nok buwak gane , budok dua  taung , dok tahu ke mende.  Orang paka baju melayu nok gi sejid, ye derah-derah gi ambek baju retek dalang robok. Tak dok pioh, ye buke abih sorok dalang rumah cari pioh, bulih ke dia pioh besar, paka jugak, paka jugak walaupung dok lekat di pale. Tengelang separuh dahi napok butir mate je dua butir, kelit-kelit. Ayoh ye kate “Aming doh ayoh gi ahhh, kek gi aming bising, dok dudok diang, kaca orang mayang”. Panda ye jawak “Aming  uduk je, Aming diang je, Aming mayang nge ayoh”. Uhh,  jawak bukang maing juruh. Ayoh dia pong ajoklah, nok try ,bulih ke dok dia duduk molek-molek mase orang semayang jumaat. Kalu dok ajok kang ye nangis guling hanyar depang mok dia,  sapa orang abih mayang. Rohoklah mok dia nok suruh senyap kekgi.

Mase khetbah tu ye start doh, iyah-iyah ye fire ke abang dia. Abang ye senyak je, dok layang. Ayoh ye keling-keling dari jauh, pah tu cerelong ngan wat mulut cettum gitu. Marohlah tu .Ye senyak kejap. Pah tu ye segok-segok pulak abang dia, iyah-iyah, koya jadi ultrameng lawang raksakse.  Ayoh ye cerelong lagi, ambek jari tunjuk bubuh dekat nge bibir, wat gerok kiri kanang. Perit meto , takutlah tu konong. Derah-derah ye gi duduk bira abang dia, terkising-kising senyung. Dok dan dua minit ye segok pulak abang dia, maing pogong-pogong pulak, iyah-iyah..

Ayoh dia buat isyarat ke abang dia ,suruh maghi dekat. Ayoh dia bisik “koho teruk adik mung ning, mung ajok adik mung gi blakang, tepat orang buh lipar nung, mung layang ye berembah, kot panda ye ah nok begocoh ke, nak berguling ke, nok teranding di dinding ke.Dok bolih jadi gining, ye kaca orang nok mayang kekgi.”   Abang dia ajoklah gi blakang. Ye pong derah-derah ikut.

Amanglah sementor. Bulihlah dengar khetbah molek skit. Tok imang perabih khetbah dia, pas tu sedia nok semayang. Pah takbir je , bace patehoh, eh-eh tubik mari duane dok tahu, ye mari pulok nge abang dia. Duk selit celoh sof. Ye akat takbir jugak pah tu wat mulut bebet-bebet, pecih-pecih, pecih-pecih bunyi, bace mende dok tau.  Ekseng je lebih.Mase abang dia sujud ye buwak pulok, tengok molek ngat  abang dia sujud, kabat lallu atah blakang wat macang kuda. Keduk-keduk , bising bango. Mase abang dia duduk , ye pelok tekok abang dia , lepah tunju dua tige butir, debih-debih bunying. Gitulah sapa orang abih semayang.

Lepah bagi salang, kiri dan kanang, ayoh dia cerrelong slalu, bulat gete mate dia macang nok sembul , maroh tahap gajah naik minyok. Ye kejut ke mate sembul ayoh dia , Ye lari gi nusuk blakang abang dia, tahu nye saloh sebab ayoh ye pesang benor doh jangang wat bising dalang sejid.  Ayoh dia saoung  slow-slow  “Sape maing masae mayang takdi hahhh ?”. Dalang takut-takut dia jawak “Bukang Aming”.  Kebetulang tok imang tengah bace doa lepah mayang, tok makmung pulak jawak rama – rama “Aminggggg”. Ye kejut , watpe semua orang kata Aming.  Ayoh dia kate lagi “Sape bising bango main gocoh dalang sejid hahhh” . Tok Imang  bace doa .Makmung jawab aminggggg. Ye pucat lesi doh muke, ye jawak “Bukang Amingggggg, bukang Amingggg.. muke paling kiri kanang tengok ke makmung, mintak kasihang belas. Abang dia doh dok tahan suke tengok keaadaang dia hok pucat lesi. Ayoh dia wat lolok tanye lagi “ sape hok maing berembah dalang sejid ahhhh?”. Tok  Imang perabih doanya, hok akhir dia kate “Ya Rabbal Alaminnnnnn”, kuat skit dari biase. Makmung-makmung sume pakat perabih amingkan doa tok imang, kate kuat skit dari biase “Amin Ya Rabbal Alamin”. Ye kejut hanyar. Bukang Aming, Bukang Aming, selok ye nangis takutan.  Makmung sume tengok ke dia . Derah-derah Ye gi  jerba ke ayoh dia. Reboh nungging ayoh dia sapa sellok kaing-kaing. Abang dia dok tahan, suke sampai guling bating depang  sof.

Bersambung….

p/s : dicilok dari pesbuk org

October 15, 2010

Makan-makan di Kota Bharu

dlu... aku makan kat sini...
xtaw nak makan ape bab banyak lauk
Menu: ayam percik, telor itik masin, daun pisang, nasi putih
daging hangus, sup tulang, air dragonfruit

Menu: aku xtaw name kueh sume nie

Menu: kueh onde² aku taw ahh

van nie nk langgar aku

on Site

11-10-10
aku dihantar ke New Castle tuk keje² penyampelan air yg berada di bawah permukaan bangunan..
so... KLIA kami tuju ( aku n serol ) membawa brg² yg agak bertimbun gak lah...
kul 3:15 aku naek...sampai airport New Castle lam 4:05.. lju gak ah drebar tuw bawak ;p
New Castle Airport

disebabkn perjalanan agak memenatkn...trus g check in  di Dynasty Inn..
agak teruja tuk tido..
Dynasty Inn room
tetiba terjaga.. terus terasa lapa..
makan lauk ikan besi
then malam nye jalan² soping makanan ringan di Hypermarket
terlayan ps4 lak
selepas itu... terlepak di pantai sambil melihat bintang² berkelipan dilambung ombak
salji turun kt pantai itu




(=_=") xtaw ape aku bwat sane

October 14, 2010

Proton Inspira






Terdapat beberapa keping foto terbaru Proton Inspira yang boleh dilihat di Proton Inspira Club. Foto-foto tersebut lebih jelas dan mempunyai sudut yang cantik. Terima kasih kepada Proton Inspira Club kerana sudi berkongsi foto-foto terbaru Proton Inspira.
Di bawah pula adalah petikan dari Utusan Malaysia ;
Model Ganti Proton Waja
SHAH ALAM 12 Okt. – Model baru Proton yang namanya masih dirahsiakan, akan dijual pada harga di bawah RM80,000 seunit bagi enjin 1.8 liter dan bawah RM95,000 bagi enjin 2.0 liter.
Terdapat tiga varian enjin MIVEC yang disediakan iaitu model 1.8 liter menggunakan transmisi manual dan transmisi automatik, serta model 2.0 liter dengan transmisi automatik.
Bermula Khamis ini, orang ramai yang berminat memiliki kereta yang dikenali sebagai model pengganti Waja ini boleh membuat tempahan di seluruh rangkaian Proton Edar dengan bayaran pendahuluan RM1,000.
Nama model kereta yang diberi nama kod P3-90A ini juga akan diumumkan esok yang dipercayai mendapat ‘inspirasi daripada nama tempatan,’ manakala pelancaran rasminya ke pasaran ialah pada 10 November ini.
Model ini adalah versi ditukar lencana daripada Mitsubishi Lancer, dengan kendalian dan sistem gantungan (suspension) dipertingkatkan oleh Proton dan sentuhan ‘pemanduan sebelah kanan Lotus’ untuk disesuaikan dengan permukaan jalan serta gaya pemanduan tempatan.
Semalam, para pengedar Proton telah dibawa memandu uji kereta ini, manakala hari ini, sekumpulan wartawan pemotoran termasuk Utusan Malaysia telah memandu ujinya dari Pusat Kecemerlangan Proton di sini sehingga ke Genting Highlands.
Difahamkan, Proton meletakkan sasaran untuk menjual lebih 1,000 unit sebulan kereta ini dengan jangkaan versi 1.8 liter transmisi automatik bakal menjadi pilihan utama.
Berdasarkan penelitian Utusan Malaysia, terdapat pengubahsuaian minimum dibuat ke atas kereta ini iaitu pada bahagian jeriji depan dan bamper belakang berbanding Lancer.
Kereta ini disasarkan kepada pengguna Proton Waja dan Persona serta model-model jenama lain yang sekelas dengannya, yang mahu menaik taraf kepada kereta baru yang bergaya sport tetapi tetap sesuai untuk keluarga.
Proton kenakan syarat ketat mengenai penerbitan gambar kenderaan itu dalam akhbar dan gambar yang tersiar hari ini ditentukan oleh pengurusan syarikat itu sendiri.

Phobia

Dlu aku slalu naek bus ( time blaja lah )
dr Shah Alam ke Terengganu
dr Butterworth ke Terengganu
tp skrg aku PHOBIA

video kemalangan, 12 maut di KM 223, Lebuhraya PLUS, 10.10.10

Dlu aku suka tgk bola di stadium
mber² ajak g tgk lju jee aku polo..
tapi skrg aku suka tgk kt t.v je..
dh jarang sgt ikut perkembangan bolasepak tanah air 

video Kelantan vs Selangor suku akhir 12-10-10

hurmmm...
mcm²..
pahnie ape lg aku phobia ehh

p/s: al-fatihah buat mangsa yg terkorban

October 11, 2010

Broga Hill + Gunung Tok Wan part 2



sambung kembara balek














0930 - rest kjap.. pns terik pagi tuw.. jupe batu besar trus berteduh sane













1005 - smpai peak 4 Broga Hill

rest dlu sblum smbunk naek g. Tok Wan


























1030 - ready nk tawan G. Tok Wan... huhu














maw sambung sok lak..hahahaha ☺

October 10, 2010

Broga Hill + Gunung Tok Wan part 1

kembara bergambar ( 09-10-10 )


view kt buai Broga


















0800 - 2ngu semua smpai














0845 - stat hiking ke peak Broga













view kt semak Broga














hiking tengah panas... mmg x best













model lalang Broga














tuai gandum di Broga













sok lak aku sambunk ☺